Yalan Söyleyen Biri Nasıl Anlaşılır ?

Büyük ya da kendi vicdanımızı rahatlatmak için beyaz adını verdiğimiz yalanlar… Hayatımızın bir döneminde mutlaka yalana başvurmak zorunda kalmışızdır. Her ne kadar kişisel olarak yalan söylemekten vazgeçsek de bunu bir huy olarak edinmiş insanlar maalesef hala var. Kendinize yalan söylendiğini hissetmek, dünyanın en kötü hislerinden birisidir ancak ya size yalan söylendiğini fark edecek durumda olmasaydınız?

Yalan söyleyen insanların birçok ortak noktası bulunuyor ve biz de bu ortak noktaları biraz açmak istedik. Bazı zamanlarda bize yalan söylendiğini içgüdüsel bir şekilde hissederiz ancak içgüdüler bizi her zaman doğrulara götüremeyebiliyor. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre yalan söyleyen insanları, vücut dilini ve söylenen sözleri harmanlayarak tespit etmemiz mümkün. Dilerseniz bu belirtilere daha yakından bakalım.

Ellerini sürekli hareket ettirir,

UCLA’de psikoloji alanında profesör olan R. Edward Geiselman, insanların yalan söylediği zaman sinir sisteminde dalgalanmalar yaşadığı, bu dalgalanmaların vücut üzerinde fiziksel olarak izler bırakabileceğini belirtiyor. Bu fiziksel izlerin arasında karıncalanmadan oluşan kaşınma hissi ve yerinde duramayacak kadar enerji fazlalığı bulunuyor.

Gözlerini kaçırırlar,

Yine Michigan Üniversitesi’nde yapılan deneyden ve Dr. Geiselman’ın araştırmalarından yola çıkıyoruz. Her iki kaynağın da vermiş olduğu bilgilere göre yalan söyleyen insanlar, konuşurken sizinle sıkı bir göz teması kurmaya çalışır ancak çetrefilli bir soru geldiği anda gözlerini başka yöne doğru kaçırırlar.

Doğruyu söylediklerine ikna etmeye çalışırlar

Eğer karşınızda “bak valla kendi gözlerimle gördüm”, “yemin ederim doğruyu söylüyorum”, “bak şimdi sana karşı çok dürüst olacağım” tarzında cümleler kuran birisi varsa, yapılan araştırmalara göre kendisi büyük ihtimalle yalan söylüyor.

Hikayeleri tersten anlatamazlar

Diyelim ki karşınızda tam bir yalan ustası oturuyor. Söyledikleri şeylerin doğru olup olmadığını ne vücut dilinden ne de yüz ifadelerinden anlayamıyorsunuz. Eğer aklınızda ciddi bir şüphe var ve doğruları gün yüzüne çıkartmak istiyorsanız, anlattığı hikayeyi tersten anlatmasını isteyin.

Ses tonları gittikçe çatallaşmaya ya da yükselmeye başlar

Lilian Glass, yalan söyleyen insanların seslerinin giderek tizleşmeye başlayabileceğini belirtiyor. Yapılan araştırmalara göre yalan söylediğimiz anda savunma mekanizmamız devreye giriyor ve sesimizi ne kadar yükseltirsek, o kadar baskın olacağımızı düşünüyoruz.

Bir sonraki cümleye geçmeden önce uzunca düşünürler,

Gerçekleri söylediğimiz zaman kendimizden emin bir şekilde neler olduğunu şakır şukur anlatırız. Anca hatırlamakta çook zorluk çektiğimiz bir anı olduğu zaman duraklarız. Yalan söylediğimiz zamanda ise bu durum tam tersi olur.

Yorum yapın